+381-32-640-205
nazad na sve novosti

Nije samo kocka - Nove funkcije montažne gradnje

Nije samo kocka - Nove funkcije montažne gradnje

              Manuel Villa, Habitable Polyhedron 


Samo nekoliko koraka od Vaše kuće, u krošnjama, pod vedrim nebom. 

Savremene arhitekte, koristeći tehnologiju prefabrikovanih kuća nam predstavljaju ideju o novoj ekološkoj varijanti  – u našem dvorištu. Radni prostori, teretane, radionice; ukratko, prostorije za koje se “krao” prostor od tradicionalne kuće - “kancelarija” u dnevnoj sobi, “teretana” u spavaćoj sobi – danas se montiraju u dvorištima u svojstvu pomoćnog objekta za "dodatne aktivnosti" koje, najčešće iz nedostatka adekvatnog prostora, odlažemo.  

Šta nam to govori ? 

1. Menjamo navike I arhitektura ih prati. 

Ono što na našim prostorima uobičajeno važi za letnje kuhinje, dvorišna skladišta, epitet "pomoćnog objekta" sada se primenjuje i na one koji koriste punu prednost dvorišta udaljenog od buke, punog zelenila, a opet – samo nekoliko “koraka” od svakodnevnih aktivnosti.  


Sett Studio, Kancelarija  


2.  Forma ne prati (samo) funkciju.  

Priroda. Obilje drveća, prirodne senke. Prostor postaje sastavni deo okruženja u kom se nalazi – njegov funkcionalni segment.


Svift Gardens Rooms,  Teretana

Garden rooms/Invisible Studio 26,  Teretana


Grey Griffiths Architects, Radionica za grnčarstvo


Iako se koncept radnog prostora u prirodnom okruženju u odredjenoj meri javlja na našim prostorima - namenjenog podjednako firmama, pojedincima I grupama – javlja se sve veća potreba prilogodjavanja pojedinačnim zahtevima koje montažna gradnja, zahvaljujući, kako svojim ekološkim standardima, kako brzoj gradnji, iste omogućava. 

Samo nekoliko koraka od Vaše kuće.


Design & Development by