+381-32-640-205
nazad na sve novosti

PVC ili ALU stolarija

Kako odabrati pravi materijal tako da ispunjava i estetske i funkcionalne zahteve? Da li postoji idealno rešenje?

PVC ili ALU stolarija

Prilikom kupovine montažne kuće, vrsta stolarije je među prvim odlukama s kojom se naši kupci suočavaju. Izbor stolarije igra ključnu ulogu u stvaranju udobnog i energetski efikasnog doma, a cena, iako je važna, ne sme biti presudna. U ovom članku, uporedićemo glavne prednosti i nedostatke PVC i ALU stolarije, kako bismo vam pomogli da donesete pravi izbor za svoj dom.

PVC stolarija

PVC stolarija se pravi od polivinil hlorida, što predstavlja izdržljiv i dugotrajan materijal. Glavne prednosti PVC stolarije su energetska efikasnost i odlična izolacija od buke. Za naše podneblje, dovoljan je petokomorni sistem sa dvostrukim niskoemisionim staklom koji daju termoprovodljivost 1.3, što zadovoljava uslove iz Pravilnika o energetskoj efikasnosti. Osim toga, PVC stolarija je često pristupačnija opcija u poređenju s aluminijumskom stolarijom. Međutim, PVC ima svoje nedostatke, uključujući moguću promenu boje s vremenom i manju čvrstoću u poređenju s aluminijumom. Smatra se da je minimalni vek trajanja PVC stolarije 25 godina. 

ALU stolarija

Aluminijumska stolarija je izrađena od aluminijuma, materijala koji je izuzetno čvrst i otporan na koroziju. Osnovna prednost aluminijumskih profila jeste mogućnost kreiranja velikih otvora, što znači veće staklene površine I više prirodne svetlosti u vašem domu. Postoji mogućnost za različite kolorite, pa čak i za dvobojne kombinacije. S razvojem tehnologije, ono što je pre bila mana aluminijuma – a to je loša termoizolacija – upotrebom aluminijumskog profila sa termo-prekidom poboljšane su njegove izolacione karakteristike. Osim toga, aluminijumska stolarija zahteva minimalno održavanje i dugotrajnost. Međutim, cena aluminijumske stolarije može biti viša od PVC-a, a manja izolacija od buke se može smatrati nedostatkom. 


Odluka između PVC i ALU stolarije zavisiće pre svega od vaših prioriteta. Ako cenite izdržljivost, moderan izgled i minimalno održavanje, aluminijumska stolarija može biti pravi izbor. S druge strane, ako tražite bolju termoizolaciju i cenovno povoljniju opciju, PVC stolarija može biti odgovarajući izbor. Za koji god se materijal kupci opredele, važno je da znaju da Domtera sarađuje sa renomiranim proizvođačima stolarije koji koriste isključivo proizvode premium kvaliteta.


Powered by Froala Editor

Design & Development by